Dan Berendel: "Dupa cresterea spectaculoasa a cotatiilor barilului pana la un nivel de maxim istoric, va urma o scadere la fel de mare" - Economie - Energie, Carburanti

einformatii.ro - Infomatii utile
Cauta in : Informatii Utile | Catalog Companii | Acte Necesare | Stiri | Director Web | Pe Web

Stiri in

 Stiri / Economie / Energie, Carburanti
Dan Berendel: "Dupa cresterea spectaculoasa a cotatiilor barilului pana la un nivel de maxim istoric, va urma o scadere la fel de mare"
"Exista comentarii ca in acest an cotatia pentru brent va ajunge la nivelul de 158 dolari/baril si chiar 220 dolari/baril daca se vor distruge instalatiile din Libia prin care se aprovizioneaza Europa cu petrol. In situatia actuala este putin probabil sa asistam la o scadere a cotatiilor, iar daca va fi o scadere, aceasta va reprezenta o noua oportunitate de cumparare pentru jucatorii din piata. Dar, atata timp cat situatia din Orientul Mijlociu nu se va calma, trend-ul de crestere a cotatiilor va continua in mod sigur" - afirma Dan Berendel, trader international si proprietar al S.C.Master Chem Oil SRL, unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati specialisti romani in domeniul analizei pietelor titeiului.
Scumpirea carburantilor continua, iar cele mai scumpe sortimente de benzina ar putea depasi in curand suma de 6 lei pe litru. Aceasta a fost stirea care, de cateva zile ne bulverseaza pe toti, mai ales ca "Petrom", cel mai important distribuitor de carburanti din Romania, a trecut deja la fapte majorand din nou preturile invocand, citam "cresterea nivelului accizelor prin eliminarea facilitatilor pentru promovarea utilizarii biocarburantilor". Acesta este doar unul dintre efectele continuarii cresterii - conform burselor internationale, a pretului barilului de petrol, care, saptamana trecuta, se vindea cu 120 dolari. Cand cotatia petrolului ar depasi recordul de 147 dolari/baril, benzina va ajunge la 6 lei/litru, apoi va creste proportional. O ieftinire este putin probabila, daca tinem cont de evenimentele scapate de sub control din tarile din Orientul Mijlociu si Africa, care se succed fara intrerupere de ceva vreme. Reprezentantii companiilor de profil din Romania si chiar cel al Asociatiei Benzinarilor Particulari si-au sustinut si declarat pesimismul referitor la scumpirea benzinei, invocand invulnerabilitatea actualei piete a petrolului.
"Pentru piata produselor petroliere, inceputul de an este unul foarte agitat, volatilitatea preturilor a atins in ultimile zile niveluri de maxim istoric. Principalul factor care a dus la cresterea spectaculoasa a volatilitatii a fost situatia politica din Orientul Mijlociu, escaladarea tensiunilor si a luptelor de strada din Libia avand o puternica influenta asupra cotatiilor din piata" - ne-a declarat in exclusivitate Dan Berendel. "Datorita faptului ca Libia asigura o mare parte din necesarul de petrol si gaze naturale pentru Europa, cotatiile la petrol au...reactionat foarte violent la evenimentele de aici, Daca facem o comparatie cu volatilitatea inregistrata de preturile din piata in timpul evenimentelor din Egipt, putem spune ca volatilitatea a fost "modesta". Spre deosebire de Egipt, in Libia au fost si exista in cotinuare puternice lupte de strada intre fortele loiale presedintelui libian si opozitie. Cand Guvernul libian nu a mai detinut controlul principalelor orase din estul tarii, au existat temeri ca, din cauza luptelor, conductele si terminalele care alimenteaza Europa s-ar putea sa fie distruse, principalele porturi inchise, organismele internationale acuzand guvernul libian de folosirea fortelor armate impotriva civililor, in timp ce Gadaffi refuza sa demisioneze si sa cedeze puterea".
Situatia din Libia nu s-a calmat nici in acest weekend, in orasul Ras Lanuf aflat la 600 km est de Tripoli, violentele dintre trupele liderului Gaddafi si rebeli escaladand de la ora la ora. Loialii lui Gaddafi au reusit sa obtina controlul asupra orasului (detin si controlul asupra orasului Zawiya, aflat la 48 de km vest fats de Tripoli), rebelii retragandu-se catre nord si lasand rafinaria in mainile acestora. Conform BBC, avioanele de razboi au bombardat rafinaria si un punct de control detinut de rebeli, care, conform MSNBC, care citeaza AP, "nu sunt experimentati, dar sunt zelosi". Liga Araba ar putea ajuta la impunerea unei zone de interdictie aeriana deasupra Libiei, a anuntat sambata la Cairo secretarul general Amr Moussa, in timp ce vineri, SUA si UE au cerut colonelului Gaddafi sa intrerupa atacurile.
"Sa ne amintim ca 24 februarie a fost ziua cu cea mai mare volaitilitate a preturilor din ultimii doi ani si jumatate" - a continuat Dan Berendel, proprietar al S.C.Master Chem Oil SRL. "Pretul la Brent a deschis ziua la nivelul de 112.80 dolari/baril, intr-o ora a atins un nivel de 119.87 si a inchis-o la 110.8 dolari/baril. Cu patru zile inainte pretul la Brent inchisese ziua la nivelul de 102.87 dolari/baril, dupa care a ajuns 119.87. Piata produselor petroliere in aceste zile a fost caracterizata ori de acalmie, ori de crestere accelerata a preturilor in cateva ore. Oricum cresterea de 7 dolari/baril din data de 24 februarie s-a realizat cu un volum foarte mic de contracte, aproximativ 34.000, in timpul sesiunii europene de tranzactionare. Scaderea de 9.4 dolari, care a avut loc in aceeasi zi, s-a facut pe fondul stirilor si declaratiilor din partea OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol - n.rep), cum ca Arabia Saudita isi va suplimenta productia de petrol pentru a compensa deficitul creat de Libia. Parerea mea este acesta stire nu a stat la baza acelei scaderi, ci doar ca acest maxim al ultimilor doi ani a reprezentat o buna oportunitate pentru multi jucatori din piata pentru a-si marca un profit, avand in vedere ca Bursa de la NY raporteaza de o perioada de timp un numar record de pozitii de cumparare detinute de participantii din piata. Totusi se observa faptul ca nivelul de 110 dolari/baril se dovedeste a fi un nivel important de suport (cotatiile nu au mai coborat sub acest nivel in ultimile zile), peste acest nivel din rapoartele bursei reiese ca au inceput sa se construiasca din nou pozitii "long" (de cumparare). Pentru diminuarea acestei voaltilitati a cotatilor din piata, au existat comentarii din partea principalelor banci centrale despre cresterea dobanzilor de referinta pentru dolar si euro, precum si masuri din partea Bursei care au majorat ad-hoc procentele de marja pentru contractele la Brent cu 7.22%".
Atat WTI, cat si Brent-ul sunt doua tipuri de petrol, desi practic acelasi produs, dar cu specificatii calitative diferite. In general acest diferential este foarte putin volatil, de aceea este recomandabil sa fie tranzactionat in situatii de incertitudine a evolutiei preturilor. Pretul acestor doua produse se misca in aceasi directie si in mod normal acest diferential are o evolutie intr-un palier de plus/minus doi dolari fata de valoarea zero. In ultima vreme acest diferential a ajuns si la valori de "minus 8 dolari", valoare record pentru ultimii doi ani!
Asfel ne putem da seama ca pe piata exista incertitudini cu privire evolutia viitoare a preturilor, ca nivelul tranzactiilor speculative a atins niveluri record, iar in perioada viitoare ne putem astepta practic la orice!
"Problema este ca la ora actuala aceste miscari sociale tind sa se extinda si in alte state din regiune-Algeria, Irak, care joaca un rol important in extractia si exportul de petrol, exista pareri ca vor aparea miscari si in Arabia Saudita. Oricum in prezent situatia geopolitica din Orientul Apropiat joaca un rol’ important in piata produselor petroliere, toate teoriile "conventionale" privind trendul preturilor bazate pe cerere si oferta, analiza tehnica sau fundamentala sunt egale cu zero" - spune proprietarul S.C.Master Chem Oil SRL. "Posibila escaladare a evenimentelor si in alte state din zona nu fac decat sa creeze incertitudine in privinta productiei si exportului de petrol, care nu face decat sa duca la o crestere a cotatiilor. Exista comentarii ca in acest an cotatia pentru Brent va ajunge la nivelul de 158 dolari/baril si chiar 220 dolari/baril daca se vor distruge instalatiile din Libia prin care se aprovizioneaza Europa cu petrol. In situatia actuala este putin probabil sa asistam la o scadere a cotatiilor, iar daca va fi o scadere aceasta va reprezenta o noua oportunitate de cumparare pentru jucatorii din piata. Atata timp cat situatia din Orientul Mijlociu nu se va calma, trend-ul de crestere a cotatiilor va continua in mod sigur. In ultima perioada piata produselor petroliere a fost total decorelata de evolutia monedei americane si a principalilor indici bursieri si exista in continuare o puternica divergenta intre pretul la Brent si pretul la WTI (Brent-ul ramane mai scump in continuare cu 14-15 USD). Nu cred ca situatia din Orientul Mijlociu se va ameliora sau calma in foarte scurt timp. Este adevarat ca la originea acestor turbulete s-au aflat gravele probleme politice si sociale ale statelor respective, dar exista si teoria ca declansatorul a fost cresterea prea mare a costului hranei de zi cu zi. Avand in vedere ca in acea zona pretul marfurilor este exprimat in dolari, politica aplicata de FED (sistemul bancilor centrale din SUA - n.red) care, a sustinut un dolar slab si care trebuia sa conduca la o revenire rapida a economiei, a avut efecte dezastruase tocmai in Orientul Mijlociu. Vreau sa va amintesc ca prin anii ’70 a fost o perioada in care cresterea preturilor a dus lumea in pragul crizei, atunci cand FED-ul a intrerupt legatura dintre dolar si aur, iar tara care a fost aruncata in aer de explozia preturlior la hrana a fost Iranul...
"Avand in vedere ca tranzactiile bursiere cu aceste produse sunt efectuate in cea mai mare masura in scop speculativ si nu pentru hedging" - a tinut sa specifice Dan Berendel, "volatilitatea cotatiilor fiind foarte mare, exista riscul ca organismele de supraveghere ale bursei sa adopte o serie de masuri pentru diminuarea temporara a acestui tip de tranzactii printr-o suprataxare, prin cresterea nivelurilor de minime de marja.
(Luni 14.03.2011 12:45, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Unirea energetica a Romaniei cu Republica Moldova este finantata de BERD, UE, BEI si BM (24.12.2017)
De ce Romania are unii din cei mai scumpi carburanti in Europa? (22.02.2017)
Motorina si benzina se vor ieftini in 2017, ca efect al eliminarii supraaccizei de 7 eurocenti (09.12.2016)
Neregulile existente pe piata energiei din Romania (29.04.2016)
Situatia Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) (29.04.2016)
Productia, importul si stocurile de gaze naturale nu fac fata consumului mare (24.01.2016)
Prioritatea Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii: Strategia energetica a Romaniei (28.10.2015)
Grupul energetic italian Enel instaleaza 30.000 de contoare electronice inteligente (smart meters) (02.08.2015)
Securitatea energetica a Romaniei impune modificarea si completarea Legii minelor nr. 85 din 2003 (08.06.2015)
Companiile de stat din energie au profituri record! (20.02.2015)
Raiul fiscal (20.02.2015)
Demararea unui program de modernizare si repornire a rafinariei RAFO Onesti (18.02.2015)
Evitarea unui nou dezastru economic si social la nivelul platformei Borzesti (18.02.2015)
Un set de prioritati de dezvoltare a infrastructurii de alimentare cu gaz (18.02.2015)
Pozitia Guvernului Romaniei in negocierile cu FMI (12.02.2015)
Romania are un potential energetic urias, dar, din pacate, neexploatat la adevarata lui capacitate (12.02.2015)
Avertismentul unui parlamentar cu o experienta de 10 ani de activitate in mineritul Vaii Jiului (20.12.2014)
Incepand de la 1 ianuarie piata gazelor va fi liberalizata complet pentru consumatorii industriali (27.11.2014)
Vesti bune: Incepand cu 1 octombrie, taxele scad si gazele nu se scumpesc! (01.10.2014)
Acord intre Candu Energy Inc si China Nuclear Power Engineering Company (CNPEC) pentru construirea unitatilor 3 si 4 de la centrala nucleara de la Cernavoda (25.07.2014)
 CURS VALUTAR (lei noi)
Vineri 12.08.2022
1 EUR -0.09% 4.9090 lei
1 USD -1.11% 4.7494 lei
Toate valutele
Joi 11.08.2022, BNR
Catalog de companii

Adauga o companie
Companii recent adaugate
MOBINA SRL
Slatina, Suceava, Strada Sat Gainesti nr. FN
> Constructii
SPEED TRANSFER SRL
Suceava, Suceava, Strada Stefan Cel Mare nr. 28
> Case de schimb valutar
IMPO CONSTRUCT SRL
Suceava, Suceava, Strada Universitatii nr. 8A
> Arhitectura
Cele mai accesate companii
HEPYTES FARM SRL
Siret, Suceava, Strada Latcu Voda nr. 16A
> Farmacii
MATT TOUR SRL
Sucevita, Suceava, Piata Poiana Marului nr. 367
> Pensiuni
SPEED TRANSFER SRL
Suceava, Suceava, Strada Stefan Cel Mare nr. 28
> Case de schimb valutar
fhr.ro - Gazduire siteuri
Director Web

Adauga un website
Websiteuri recent adaugate
transport agabaritic
ORIENT Spedition, servicii de transport agabaritic international si intern, transporturi speciale agabaritice si inchirieri macarale auto.
> Servicii
transport agabaritic
Heavy Transports // transport agabaritic international si intern pentru marfuri de mari dimensiuni, transporturi speciale ADR, transporturi agabaritice, inchirieri automacarale pana in 350 tone.
> Servicii
tamplarie pvc Suceava
Ecologic Plast Suceava va ofera tamplarie PVC cu profil SALAMANDER, feronerie ROTO, geam termopan marca Saint-Gobain.
> Constructii
| TOP STELAR | top cele mai votate | top cele mai accesate | siteuri noi | siteuri recomandate | siteuri partenere | A - Z |
Reteaua noastra

© 2002 - 2022 einformatii.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
Pagina generata in 0.0422 sec.
google-analytics.com