Judecatorii pot desfiinta contractele comerciale - Economie - Companii

einformatii.ro - Infomatii utile
Cauta in : Informatii Utile | Catalog Companii | Acte Necesare | Stiri | Director Web | Pe Web

Stiri in

 Stiri / Economie / Companii
Judecatorii pot desfiinta contractele comerciale
Gazeta de Sud
Dupa Noul Cod Civil, instantele dobandesc atributia de a putea pronunta hotarari care vor completa, modifica, adapta sau desfiinta contracte intre persoane juridice
Contractele incheiate intre persoane juridice dupa intrarea in vigoare a Noului Cod Civil sunt supuse unui grad sporit de interventionism din partea instantelor, aceasta fiind una dintre cele mai importante modificari, cu un impact major asupra mediului de afaceri.
"Contractele incheiate dupa 1 octombrie 2011 sunt expuse la un grad sporit de interventionism din partea instantelor. Acestea dobandesc atributia de a putea pronunta hotarari care vor completa, modifica, adapta sau desfiinta contracte in situatii care sub imperiul vechii legislatii erau rezervate domeniului exclusiv al vointei partilor contractante", a declarat Cornel Popa, avocat asociat al firmei de avocatura "Tuca, Zbarcea & Asociatii".
Pe de alta parte, Cornel Popa a precizat ca Noul Cod Civil contine o reglementare care este in general mai protectiva pentru "partea mai slaba din punct de vedere economic, optica ce se manifesta prin diverse prevederi, cum sunt, spre exemplu, cele legate de impreviziune (care va permite adaptarea contractului in cazul in care executarea prestatiilor contractuale devine, dupa semnarea contractului, excesiv de dificila din punct de vedere economic pentru una dintre parti) sau cele privitoare la leziune, ca viciu de consimtamant (care permit anularea sau, dupa caz, modificarea contractului, in cazul in care intre prestatiile partilor unui contract exista o disproportie de valoare considerabila)".
"Este esential pentru toti operatorii economici sa revizuiasca formularele de contracte redactate si utilizate inainte de data de 1 octombrie 2011, pentru a le adapta noii legislatii. Contractele adaptate Noului Cod Civil vor fi in general mai laborioase si mai sofisticate decat inainte. Utilizarea vechilor contracte intr-o forma nemodificata genereaza un risc sporit de litigii si de interpretari surprinzatoare din partea celeilalte parti si a instantei de judecata", a mai spus Popa.
Drepturi noi si pentru clientii bancilor

Teoria impreviziunii introdusa in Noul Cod Civil aduce cateva beneficii suplimentare imprumutatilor, debitorul putand cere instantei suspendarea contractului timp de 2-3 ani, recalcularea ratelor si acordarea unui termen de gratie, astfel incat contractul sa poata fi executat.
Clientii trebuie insa sa mearga la banca pentru a accepta in scris anumite clauze, printre care limitarea raspunderii, dreptul de a denunta unilateral contractul, de a suspenda executarea obligatiilor sau reinnoirea tacita a contractului.
Clauza de limitare a raspunderii este acea clauza contractuala prin care partile stabilesc o limita maxima a despagubirilor la plata carora poate fi obligat clientul bancii pentru neexecutarea prestatiilor la care s-a indatorat.
In ceea ce priveste denuntarea unilaterala a contractului, Noul Cod Civil stabileste ca, in lipsa unei clauze contrare, banca nu poate sa denunte contractul inainte de implinirea termenului decat pentru motive temeinice, daca acestea privesc persoana imprumutata.

Institutia leziunii are aplicabilitate generala

Potrivit Noului Cod Civil, institutia leziunii nu mai este specifica protectiei patrimoniale a minorilor, ci are aplicabilitate generala. Astfel, orice disproportie considerabila dintre prestatiile la care s-au angajat partile (art. 1221, alin. 1) va putea conduce, la cererea partii lezate, la anularea contractului pentru leziune. Leziunea poate fi calificata (care este mai mare de jumatate din valoarea pe care o avea obligatia asumata de lezat la data contractarii) sau simpla (mai mica decat jumatate din valoarea asumata initial).
Anularea contractului, ca exceptie, pentru leziune nu poate fi ceruta decat daca leziunea depaseste jumatate din valoarea contraprestatiei in rest opereaza reductia contraprestatiei.
In ceea ce priveste sanctiunea leziunii, aceasta priveste anularea obligatiei, daca leziunea depaseste jumatate din prestatia promisa la data incheierii contractului de partea lezata (instanta poate mentine contractul anulabil pentru leziune calificata, daca cealalta parte isi diminueaza pretentiile) sau micsorarea obligatiei, pentru o leziune mai mica decat jumatate (daca lezatul este minor, acesta poate cere nulitatea indiferent de valoarea nulitatii).

Fiducia - operatiunea juridica prin care se transfera drepturi patrimoniale

O noua institutie introdusa de Noul Cod Civil care a intrat in vigoare din 1 octombrie este fiducia - operatiunea juridica prin care se transfera drepturile patrimoniale. Fiducia este stabilita expres prin lege sau prin contract incheiat in forma autentica.
Partile contractului de fiducie sunt: constituitor - poate fi orice persoana fizica sau juridica; fiduciar - numai institutiile de credit, societatile de investitii si de administrare a investitiilor, societatile de servicii de investitii financiare, societatile de asigurare si de reasigurare, notarii publici, avocatii, beneficiarul fiduciei putand fi constituitorul, fiduciarul sau o terta persoana.
Concret, in privinta fiduciarului, legiuitorul a impus limitari cu privire la calitatea de fiduciar, cu scopul de a evita operatiunile de spalare de bani si evaziunea fiscala.
Limitarea sferei persoanelor care pot avea calitatea de fiduciar la anumite categorii de persoane diminueaza acest risc, intrucat persoanele mentionate in text sunt supuse unui control riguros din partea unor autoritati specializate, cum sunt, de exemplu, Banca Nationala, CNVM si CSA.
Contractul de fiducie, sub sanctiunea nulitatii, trebuie sa cuprinda: drepturile reale, drepturile de creanta, garantiile si orice alte drepturi patrimoniale transferate; durata transferului, care nu poate depasi 33 de ani incepand de la data incheierii sale; identitatea constituitorului sau a constituitorilor; identitatea fiduciarului sau a fiduciarilor; identitatea beneficiarului sau a beneficiarilor ori cel putin regulile care permit determinarea acestora; scopul fiduciei si intinderea puterilor de administrare si de dispozitie ale fiduciarului/fiduciarilor; conditiile in care fiduciarul da socoteala constitutorului cu privire la indeplinirea obligatiilor sale; intervalele de timp la care fiduciarul da socoteala beneficiarului si reprezentantului constituitorului.
Fiducia este opozabila tertilor de la data mentionarii in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare.
Printre elementele de noutate pe care le aduce Noul Cod Civil se numara transformarea comerciantului in profesionist, separatia de patrimonii (fiducia), administrarea bunurilor altuia, modificarile aduse in materia garantiilor (ipoteca legala, ipoteca mobiliara, dreptul de retentie), modificarile aduse in materia dobandirii bunurilor imobile.
(Marti 11.10.2011 13:28, Afrodita CICOVSCHI) © Gazeta de Sud
 Alte articole din aceasta categorie
ASEVI: 25 ani in productia detergentilor eficienti (27.11.2019)
Pan Food lanseaza un nou produs: SPIRALINE, napolitanele-spirala cu gust de copilarie (27.11.2019)
Liniile preorasenesti care asigura transportul calatorilor intre Bucuresti si localitatile din judetul Ilfov sunt reorganizate, incepand de la 1 ianuarie 2019 (01.01.2019)
Prognoza antreprenorului grec Pericles Venieris: Venituri de 100 de milioane de euro cu noua bautura racoritoare Green Cola, lansata recent in Romania (08.07.2018)
O noua imagine Oscar Downstream, aceleasi valori, o noua calatorie (13.06.2018)
Pancakes with travel flavour (02.03.2018)
Cummins Generator Technologies isi muta intreaga productie de generatoare electrice din Anglia in Romania (14.10.2017)
Sistema Italia, modelul italian in Romania: o prezenta istorica ce renaste (11.10.2017)
Carrefour lanseaza Card Plus, un nou program de fidelitate, pentru clientii supermarketurilor din 22 de orase (02.10.2017)
Nou record PROFI: opt inaugurari si o remodelare intr-o singura saptamana (30.09.2017)
Juergen Schunn: Vanzarile la autoturismele Mercedes-Benz vandute de Auto Schunn au crescut cu aproximativ 54% in 2016 fata de 2015 (22.08.2017)
Unde-s doi puterea creste si casa ta se innoieste (22.08.2017)
Juergen Schunn: Feeric Fashion Week a transformat Sibiul intr-un punct de maxim interes pe harta mondiala a evenimentelor dedicate modei! (27.07.2017)
Francesco Ioppolo, Board Member and Export Manager la firma G.V.F. Group: Produse de par si tratamente pentru piele! (16.06.2017)
Fiorenza Pellicani, Export Manager la firma Giufra Srl: Astra Make-Up este marca italiana de cosmetice pentru machiaj! (16.06.2017)
Prof. Luca Valgimigli si Dr. Anna Muscoso de la firma B e C srl: Materiile prime si formulele finale sunt testate pentru a verifica absenta toxinelor si a substantelor poluante! (16.06.2017)
Giorgio Denevi si Guido Maccaferri de la GABOR GROUP: Accesorii pentru estetica si creme pentru fata, ochi si creme antirid! (16.06.2017)
Sergio Beretta - Export Manager la firma Valetudo srl: Studiem pielea de peste 35 de ani cautand in mod constant cele mai bune solutii ale problemelor cutanate! (16.06.2017)
Fabrizio Giovanardi si Giulio Cataudella de la firma Giovanardi Farmaceutici: La Bucuresti, am adus produse pentru ingrijirea si confortul mainilor si picioarelor! (16.06.2017)
Anna Fendrich, Export Manager la firma Nouba: Pasiunea italiana, in slujba frumusetii oricarei femei! (16.06.2017)
 CURS VALUTAR (lei noi)
Marti 16.08.2022
1 EUR -0.16% 4.8831 lei
1 USD +1.53% 4.8176 lei
Toate valutele
Marti 16.08.2022, BNR
Catalog de companii

Adauga o companie
Companii recent adaugate
MOBINA SRL
Slatina, Suceava, Strada Sat Gainesti nr. FN
> Constructii
SPEED TRANSFER SRL
Suceava, Suceava, Strada Stefan Cel Mare nr. 28
> Case de schimb valutar
IMPO CONSTRUCT SRL
Suceava, Suceava, Strada Universitatii nr. 8A
> Arhitectura
Cele mai accesate companii
HEPYTES FARM SRL
Siret, Suceava, Strada Latcu Voda nr. 16A
> Farmacii
MATT TOUR SRL
Sucevita, Suceava, Piata Poiana Marului nr. 367
> Pensiuni
NEW TIMES MEDIA SRL
Suceava, Suceava, Strada Traian Vuia nr. 15
> Diverse
fhr.ro - Gazduire siteuri
Director Web

Adauga un website
Websiteuri recent adaugate
transport agabaritic
ORIENT Spedition, servicii de transport agabaritic international si intern, transporturi speciale agabaritice si inchirieri macarale auto.
> Servicii
transport agabaritic
Heavy Transports // transport agabaritic international si intern pentru marfuri de mari dimensiuni, transporturi speciale ADR, transporturi agabaritice, inchirieri automacarale pana in 350 tone.
> Servicii
tamplarie pvc Suceava
Ecologic Plast Suceava va ofera tamplarie PVC cu profil SALAMANDER, feronerie ROTO, geam termopan marca Saint-Gobain.
> Constructii
| TOP STELAR | top cele mai votate | top cele mai accesate | siteuri noi | siteuri recomandate | siteuri partenere | A - Z |
Reteaua noastra

© 2002 - 2022 einformatii.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
Pagina generata in 0.0853 sec.
google-analytics.com