Proprietarii de masini pot cere restituirea diferentei din taxa auto - Economie - Taxe si impozite

einformatii.ro - Infomatii utile
Cauta in : Informatii Utile | Catalog Companii | Acte Necesare | Stiri | Director Web | Pe Web

Stiri in

 Stiri / Economie / Taxe si impozite
Proprietarii de masini pot cere restituirea diferentei din taxa auto
MEDIAFAX informeaza : Proprietarii de masini vor primi diferenta din taxa auto doar dupa ce statul compenseaza cu datorii
Proprietarii de masini care considera ca taxa auto platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din noul sistem de calcul pot cere statului restituirea diferentei, dar suma pe care trebuie sa o primeasca va fi redusa prin compensare cu eventuale datorii fiscale neachitate de acestia.
Acelasi sistem de compensare, prevazut de Codul de Procedura Fiscala, va fi valabil si la restituirea valorii reziduale a taxei, cand autovehiculul este scos din parcul auto national, se arata in proiectul normelor privind aplicarea noului sistem al taxei de poluare auto.Valoarea reziduala a taxei reprezinta suma care ar fi platita pentru respectivul autovehicul daca acesta ar fi inmatriculat la momentul scoaterii din parcul auto national.
Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, promulgata de presedintele Traian Basescu, prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, proprietarii de masini sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.
Principiul este detaliat in proiectul hotararii de guvern privind normele de aplicare a legii, darlegat de prevederile Codului de Procedura Fiscala referitoare la compensarea cu obligatiile fiscale neachitate.
Astfel, atunci cand suma platita cu titlu de taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule este mai mare decat suma rezultata din aplicarea noii legi, contribuabilul poate solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita, prin depunerea unei cereri de restituire la autoritatea fiscala. La cerere trebuie anexate dovada platii taxei (chitanta fiscala/ordin de plata, extras de cont), precum si cartea de identitate a vehiculului si certificatul de inmatriculare.
Cererea va fi solutionata in termenul prevazut de Codul de Procedura Fiscala, respectiv in termen de 45 zile de la inregistrare. Conform Codului, in situatiile in care sunt necesare informatii suplimentare, acest termen este prelungit cu perioada cuprinsa intre data solicitarii si data primirii informatiilor solicitate.
Proiectul normelor de aplicare stabileste insa ca, dupa primirea cererii de restituire, organul fiscal verifica "datele din evidenta analitica pe platitori, sub aspectul existentei unor obligatii fiscale neachitate inregistrate de catre contribuabil", si ca in situatia in care, urmare verificarilor, se constata existenta unor astfel de datorii, suma solicitata va fi restituita numai dupa efectuarea compensarii acestor obligatii fiscale restante.
Prin noul sistem de calcul al taxei auto, Guvernul mizeaza pe o balanta financiara pozitiva a Fondului pentru Mediu, prognozand o crestere cu 336 milioane lei a veniturilor, prin impunerea la plata a tuturor autovehiculelor inmatriculate inainte de ianuarie 2007 si instrainate dupa data intrarii in vigoare a noii legi, si o scadere de doar 240 milioane lei a sumelor de incasat, ca efect al reducerea valorii taxei. Prin compararea celor doua valori, Guvernul estimeaza ca diminuarea valorii taxei nu va avea un impact negativ asupra bugetului de venituri si cheltuieli al Fondului pentru mediu, aceasta fiind acoperita din venituri preconizate sa fie incasate.
Proiectul normelor mentine totodata prevederea conform careia taxa auto poate fi ajustata atunci cand autovehiculul nu se incadreaza in parametrii standard, respectiv au un rulaj ridicat, de peste 15.000 kilometri in cazul vehiculelor de transport pasageri cu maximum opt locuri pe scaune, peste 30.000 kilometri la vehicule transport marfa cu greutate de pana la 3,5 tone, peste 60.000 kilometri pentru masini transport pasageri cu mai mult de opt locuri pe scaune si vehicule transport marfa cu greutate intre 3,5 tone-12 tone si peste 100.000 kilometri in cazul vehiculelor de transport marfa mai grele de 12 tone.
La rulajul mediu sunt luate in considerare si starea generala a masinii (semne de coroziune a caroseriei, revopsire, situatia tapiteriei si a componentelor de bord), dotarile standard (aer conditionat, ABS si airbag), vechimea autovehiculului.
Taxa poate fi ajustata pe baza declaratiei pe proprie raspundere a proprietarului masinii, in care acesta sustine ca rulajul mediu anual real al autovehiculului sau este mai mare decat rulajul mediu anual considerat standard pentru categoria respectiva de autovehicule.
Rulajul mediu anual real este calculat prin raportarea rulajului afisat de indicatorul de kilometraj la vechimea stabilita in functie de data primei inmatriculari.
Declararea nereala a rulajului autovehiculului va fi considerata si sanctionata conform Codului Penal. Pentru fals in declaratii, pedeapsa prevazuta in Codul Penal este inchisoare de la trei luni la doi ani sau amenda.
Taxa va putea fi ajustata si atunci cand pentru un autovehicul rulat este dovedit pe baza expertizei tehnice efectuate de Registrul Auto Roman ca deprecierea este mai mare decat cea indicata de grila fixa.
In acelasi timp, daca proprietarul considera ca deprecierea autovehiculului sau este mai mare decat cea rezultata pe baza cotei initiale de reducere si/sau a cotei suplimentare de reducere a taxei, acesta poate contesta taxa, dar numai in baza rezultatului unei expertize privind evaluarea individuala a masinii. In acest sens, proprietarul trebuie sa solicite efectuarea expertizei de catre un membru al Corpului Expertilor Tehnici, care sa inscrie in raport cota reala de reducere a taxei. Pe baza cotei reale de reducere, autoritatea fiscala va proceda la calcularea taxei.
Taxa auto nu va fi aplicata pentru autovehicule cu doua sau trei roti ori asimilate, pentru tractoare agricole sau forestiere, precum si pentru autovehiculele care, in vederea scoaterii din parcul auto national si inmatricularii in alt stat, sunt inmatriculate temporar in Romania. Exceptiile de la plata taxei sunt acordate pe baza mentiunilor speciale inscrise in cartea de identitate a vehiculului.
Potrivit legii care are la baza principiul "poluatorul plateste", taxa de poluare va fi platita, o singura data, atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania. Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, dupa ce intra in vigoare aceasta lege.
Modalitatea de calcul a taxei este unitara pentru toate situatiile in care aceasta se achita. Aceasta se calculeaza pe baza unor criterii obiective (tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare), luand in considerare si deprecierea autoturismului.
Aceasta lege elimina si discriminarea indirecta mentionata in hotararile Curtii Europene de Justitie, in cele doua cauze care au avut ca obiect interpretarea Art. 110 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene. In aceste hotarari, este precizat ca regimul de impozitare prevazut prin OUG nr. 50/2008 nu instituie o discriminare directa, dar poate genera o discriminare indirecta din cauza efectelor sale, descurajand importurile de autovehicule.
(Miercuri 11.01.2012 08:24, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Sute de mii de romani trebuie sa depuna la ANAF declaratia 600, pana la 31 ianuarie 2018 (11.01.2018)
Persoanele fizice din Bucuresti care platesc integral impozitele inainte de 31 Martie 2018 beneficiaza de 10% reducere (10.01.2018)
Fiscul scoate azi la vanzare casele lui Robert Negoita (08.08.2017)
Guvernul blocheaza si pe acest an tichetele de masa, tichetele cadou, primele si cupoanele sociale pentru elevi (23.01.2017)
Ministerul Finantelor a organizat duminica prima extragere lunara a loteriei bonurilor fiscale din acest an (22.01.2017)
Din 2017, CASS va deveni obligatorie pentru toate veniturile (14.09.2015)
PFA: Cheltuieli deductibile si cheltuieli nedeductibile (1) (03.09.2015)
PFA: Cheltuieli deductibile si cheltuieli nedeductibile (2) (03.09.2015)
Premierul Victor Ponta: "S-a ajuns la un acord Guvern - Cotroceni - BNR pe marginea reducerii TVA-ului!" (19.08.2015)
Masurile fiscale vor impulsiona economia, vor crea locuri de munca (26.02.2015)
Guvernul Ponta reda populatiei si mediului de afaceri increderea in potentialul economic al Romaniei (01.10.2014)
Reducerea CAS cu 5% la angajator va duce la cresterea veniturilor populatiei (09.09.2014)
b365.ro: Taxa pentru centrala de apartament este impusa de Uniunea Europeana (26.08.2014)
Efectul Harvard asupra Guvernului Ponta (23.07.2014)
Guvernul a propus FMI introducerea unei bonificatii pentru plata in avans a impozitelor (28.01.2014)
Solutie la bugetul returnat de Basescu: Marirea accizei pe alcool, nu pe combustibil (27.11.2013)
O gura de oxigen pentru economie: Reducerea contributiilor de asigurari sociale (06.11.2013)
Coabitarea Ponta - Basescu: Premier = paine, presedinte = circ (31.07.2013)
Impozit de 85% pe salariile compensatorii, doar la cele 3 autoritati din care s-a format ASF (14.06.2013)
Cafeaua este sau nu un produs de lux? (30.05.2013)
 CURS VALUTAR (lei noi)
Vineri 12.08.2022
1 EUR -0.09% 4.9090 lei
1 USD -1.11% 4.7494 lei
Toate valutele
Joi 11.08.2022, BNR
Catalog de companii

Adauga o companie
Companii recent adaugate
MOBINA SRL
Slatina, Suceava, Strada Sat Gainesti nr. FN
> Constructii
SPEED TRANSFER SRL
Suceava, Suceava, Strada Stefan Cel Mare nr. 28
> Case de schimb valutar
IMPO CONSTRUCT SRL
Suceava, Suceava, Strada Universitatii nr. 8A
> Arhitectura
Cele mai accesate companii
HEPYTES FARM SRL
Siret, Suceava, Strada Latcu Voda nr. 16A
> Farmacii
MATT TOUR SRL
Sucevita, Suceava, Piata Poiana Marului nr. 367
> Pensiuni
SPEED TRANSFER SRL
Suceava, Suceava, Strada Stefan Cel Mare nr. 28
> Case de schimb valutar
fhr.ro - Gazduire siteuri
Director Web

Adauga un website
Websiteuri recent adaugate
transport agabaritic
ORIENT Spedition, servicii de transport agabaritic international si intern, transporturi speciale agabaritice si inchirieri macarale auto.
> Servicii
transport agabaritic
Heavy Transports // transport agabaritic international si intern pentru marfuri de mari dimensiuni, transporturi speciale ADR, transporturi agabaritice, inchirieri automacarale pana in 350 tone.
> Servicii
tamplarie pvc Suceava
Ecologic Plast Suceava va ofera tamplarie PVC cu profil SALAMANDER, feronerie ROTO, geam termopan marca Saint-Gobain.
> Constructii
| TOP STELAR | top cele mai votate | top cele mai accesate | siteuri noi | siteuri recomandate | siteuri partenere | A - Z |
Reteaua noastra

© 2002 - 2022 einformatii.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
Pagina generata in 0.0388 sec.
google-analytics.com