CAPITAL deconspira tinta urmarita prin confiscarea sediului Antenei 3: Insolventa si apoi falimentul - Economie - Finante, Banci

einformatii.ro - Infomatii utile
Cauta in : Informatii Utile | Catalog Companii | Acte Necesare | Stiri | Director Web | Pe Web

Stiri in

 Stiri / Economie / Finante, Banci
CAPITAL deconspira tinta urmarita prin confiscarea sediului Antenei 3: Insolventa si apoi falimentul
CAPITAL deconspira tinta urmarita prin confiscarea sediului Antenei 3: Insolventa si apoi falimentul
CAPITAL deconspira tinta urmarita prin confiscarea sediului Antenei 3: Insolventa si apoi falimentul
CAPITAL: Problema Antenelor nu este doar sediul, ci una mult mai grava care poate duce, in cel mai rau scenariu, la insolventa
Grivco SA si TV Antena 1 SA au imprumutat prin doua credite, luate in 2008, 46 milioane euro pentru care au fost gajate terenuri si cladiri, cele mai valoroase fiind sediul Grivco - acelasi cu al Antena TV Group SA - si cel al Antena 3 SA. Confiscarea lor de catre stat pune institutia creditoare in situatia de a cere alte bunuri drept gajuri. In lipsa unor ipoteci indestulatoare, banca va lua noi masuri, cea mai drastica putand fi introducerea unei cereri de insolventa. In acelasi timp, asocierea posturilor tv cu infractiuni financiare grave i-ar putea determina pe publicitari sa nu mai incheie noi contracte.
Situatia financiara a grupului de media patronat de familia Voiculescu, din care fac parte, in principal, Antena1, Antena3, Euforia TV, Antena Stars, operate printr-un grup de firme - cele mai mari fiind Antena TV Group SA, Antena 3 SA -, ar putea fi grav afectata nu doar de confiscarea sediilor de catre stat, ci mai ales de obligatia de a aduce noi garantii pentru creditele luate in urma cu sase ani. Imprumutatii sunt companiile Grivco SA si TV Antena 1 SA. Aceasta din urma a fost radiata acum patru ani, conform datelor Ministerului de Finante.
In acest context, banca va face toate demersurile pentru a-si recupera sumele imprumutate. Procedurile depind de clauzele contractuale specifice si de reglementarile generale ale bancii, daca nu exista prevederi exprese pentru astfel de situatii in contract. In cel mai negru scenariu, ultima masura pe care ar putea-o lua banca ar fi cererea de intrare in insolventa.
"Trecerea imobilelor in proprietatea statului inseamna anularea ipotecilor. Daca exista supragarantii, in baza fidejusiunilor, cum ar fi asigurare de neplata creditului, bilete la ordin emise de companii sau persoane fizice, scrisoare de garantie etc, banca le va putea executa. Insa daca nu exista sau nu sunt indestulatoare, atunci va incerca sa execute debitorii, inclusiv persoanele fizice implicate - pentru ca trebuie spus ca, in astfel de situatii membrii majoritari ai AGA semneaza alaturi de persoanele juridice care iau creditul. Daca banca va fi in pana de optiuni va ajunge sa puna presiune si prin cererea de intrare in insolventa", explica avocatul si practicianul in insolventa Dumitru Dobrev.
"Statul are un drept primordial. Chiar daca bunurile imobile, cladiri si terenuri, erau puse gaj, statul are voie sa le confiste, iar banca, desi este creditor, nu se poate opune. In aceste conditii banca poate cere alte garantii. In cazul in care nu exista suficiente garantii care sa acopere suma, poate sa declare creditul exigibil, apoi restant. In caz extrem poate ajunge credit neperformant care sa fie restructurat. In acest caz, ultima masura pe care o poate lua banca este cererea de intrare in insolventa a debitorului, dar, de regula, nu are interes sa se ajunga pana acolo, ci sa-si recupereze imprumuturile acordate", arata Dragos Cabat, Managing Partner Risco, fost bancher.
Expertii spun ca interesul bancii este sa recupereze suma, iar varianta insolventei este ultima luata in calcul. Totusi, consultantul financiar Valentin Ionescu spune ca institutia de credit trebuie sa solicite, intai de toate, alte garantii reale, insemnand bunuri imobile. Ulterior, se trece la cererea unor garantii mobiliare. Apoi, vor fi analizati indicatorii financiare in baza carora se va constata daca firma este solvabila.
"Exista varianta rezilierii contractului de credit daca debitorul nu a folosit toata suma si a rambursat transele pe care le-a tras. De asemenea, poate fi inchis creditul platind sumele trase, accesoriile si comisionul de reziliere", afirma Valentin Ionescu. Daca nu exista resursele financiare necesare, se face o analiza de rentabilitate si solvabilitate. "In urma analizei indicatorilor financiari, se poate cere intrarea in insolventa. In mod normal, banca nu ar trebui sa fie interesata de insolventa. Probabil se va ajunge la optimizarea costurilor, de exemplu, prin inchiderea unor canale mai putin rentabile etc", explica acesta.
In opinia sa, problema principala a grupului media va aparea in momentul in care unii clienti vor refuza sa incheie contracte de publicitate. Codul de bune practici al companiilor, in special multinationale, interzice asocierea brand-ului propriu cu nume implicate in infractiuni grave, cum ar fi spalarea de bani sau evaziunea fiscala.
In 2008, in decurs de cateva luni, Grivco SA si TV Antena 1 SA au incheiat doua contracte de credit, unul in valoare de 40 milioane euro si altul de 6 milioane euro cu Raiffeisen Bank. Cele doua companii au calitatea de imprumutati, iar Centrul de Cercetari Aplicative si Investitii (fostul ICA) pe cea de garant ipotecar. Printre bunurile imobile ipotecate se afla, in primul contract, imobilele din str Garlei nr 1B si nr 1D, unde se afla sediul Grivco si al Antena TV Group SA, iar pentru al doilea contract imobilul din str Bucuresti-Ploiesti nr 25-27, unde are sediul postul Antena 3. Sorin Pantis, condamnat in acelasi dosar privind privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), a declarat, in instanta, ca imprumuturile au finantat activitatile media ale familiei Voiculescu.
Potrivit datelor Ministerului de Finante, TV Antena 1 SA este in dizolvare cu lichidare (radiere) din data de 31 decembrie 2010. Grivco SA a avut o cifra de afaceri neta, potrivit aceleasi surse, de 44,11 milioane lei, in 2013, si un profit de 264 mii lei.
La randul lor, Antena TV Group SA a avut o cifra de afaceri de 250 milioane lei anul trecut si un profit de 92 milioane lei, iar Antena 3 SA o cifra de afaceri de 71 milioane lei si un profit de 737 mii lei.
(Miercuri 13.08.2014 09:30, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Ilie Serbanescu: Romania s-a intors la capitalismul primitiv, cand angajatorul este vataful cu cravasa in mana si angajatul salahorul cu caciula in mana (06.05.2019)
Nu este bine sa pastrati sume mari de bani pe cardul activ (18.01.2019)
Analiza economica: Dupa 3 decenii, uimitoare masuri pro-Romania! (11.01.2019)
Avantajele si dezavantajele introducerii taxei pe lacomie (20.12.2018)
Ce este indicele robor, de ce creste sau scade acesta si cum influenteaza roborul dobanzile la creditele in lei (03.08.2018)
Clientii BCR nu-si vor putea folosi cardurile, in ziua de 1 ianuarie 2018, in intervalul orar 03:30 - 07:30 si 10:00 - 12:00 (30.12.2017)
Proiectul de buget pe 2017: Cel mai bun buget al Romaniei din ultimii 27 de ani (24.01.2017)
Eliminarea a 102 taxe nefiscale va aduce mai multi romani in clasa de mijloc si le va imbunatati viata de zi cu zi (29.11.2016)
Askredit.ro: Platforma revolutionara de microfinantare lansata in Romania (11.11.2016)
Cum sa te feresti de hoti atunci cand scoti bani cu cardul din bancomat (07.09.2016)
Romanii care fac mici afaceri non-agricole la sate pot sa obtina fonduri europene de 50.000 Euro - 200.000 Euro (28.07.2016)
Avem nevoie urgenta de masuri care sa stopeze apocalipsa economiei romanesti (30.06.2016)
Lira sterlina s-a prabusit, Euro scade, pretul aurului este in urcare (25.06.2016)
Brexitul provoaca un urias tsunami financiar (25.06.2016)
Moise Guran a riscat, dar a castigat la bursa 400 de milioane de lei in sapte ani! (02.05.2016)
Cetatenii care contribuie la bugetul de stat au dreptul absolut de a sti cum si pentru ce sunt cheltuiti banii lor (14.12.2015)
Urmeaza o perioada de stabilitate economica (02.12.2015)
Guvernul Ciolos are sansa de a face din Romania tigrul economic al Europei Centrale si de Est (1) (19.11.2015)
Guvernul Ciolos are sansa de a face din Romania tigrul economic al Europei Centrale si de Est (2) (19.11.2015)
Guvernul Ciolos are sansa de a face din Romania tigrul economic al Europei Centrale si de Est (2) (19.11.2015)
 CURS VALUTAR (lei noi)
Vineri 12.08.2022
1 EUR -0.09% 4.9090 lei
1 USD -1.11% 4.7494 lei
Toate valutele
Joi 11.08.2022, BNR
Catalog de companii

Adauga o companie
Companii recent adaugate
MOBINA SRL
Slatina, Suceava, Strada Sat Gainesti nr. FN
> Constructii
SPEED TRANSFER SRL
Suceava, Suceava, Strada Stefan Cel Mare nr. 28
> Case de schimb valutar
IMPO CONSTRUCT SRL
Suceava, Suceava, Strada Universitatii nr. 8A
> Arhitectura
Cele mai accesate companii
HEPYTES FARM SRL
Siret, Suceava, Strada Latcu Voda nr. 16A
> Farmacii
MATT TOUR SRL
Sucevita, Suceava, Piata Poiana Marului nr. 367
> Pensiuni
SPEED TRANSFER SRL
Suceava, Suceava, Strada Stefan Cel Mare nr. 28
> Case de schimb valutar
fhr.ro - Gazduire siteuri
Director Web

Adauga un website
Websiteuri recent adaugate
transport agabaritic
ORIENT Spedition, servicii de transport agabaritic international si intern, transporturi speciale agabaritice si inchirieri macarale auto.
> Servicii
transport agabaritic
Heavy Transports // transport agabaritic international si intern pentru marfuri de mari dimensiuni, transporturi speciale ADR, transporturi agabaritice, inchirieri automacarale pana in 350 tone.
> Servicii
tamplarie pvc Suceava
Ecologic Plast Suceava va ofera tamplarie PVC cu profil SALAMANDER, feronerie ROTO, geam termopan marca Saint-Gobain.
> Constructii
| TOP STELAR | top cele mai votate | top cele mai accesate | siteuri noi | siteuri recomandate | siteuri partenere | A - Z |
Reteaua noastra

© 2002 - 2022 einformatii.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
Pagina generata in 0.1223 sec.
google-analytics.com