Darius Valcov: Revolutie fiscala benefica in Romania (2) - Economie - Finante, Banci

einformatii.ro - Infomatii utile
Cauta in : Informatii Utile | Catalog Companii | Acte Necesare | Stiri | Director Web | Pe Web

Stiri in

 Stiri / Economie / Finante, Banci
Darius Valcov: Revolutie fiscala benefica in Romania (2)
AGERPRES /INTERVIU Ministrul Finantelor: Nu avem salarii ca in Germania, nu trebuie sa avem taxele de acolo!
(continuare)
AGERPRES: In afara de accize si impozitul pe dividende, care sunt celelalte taxe care vor fi eliminate?
Darius Valcov: Sunt 10 accize, este taxa pe titeiul produs intern, este taxa pe constructii speciale, taxa hoteliera, taxa extrajudiciara de timbru, acestea sunt aproximativ cele 19 si toate acestea nu au un impact deloc mare in ceea ce priveste bugetul pentru 2016, dar si pentru anii urmatori.
In ceea ce priveste impozitele si taxele locale, aici am mers foarte mult pe propunerile venite din partea asociatiilor de profil - asociatiile municipiilor, oraselor, comunelor. Acestea au sustinut un grad mai mare de autonomie, in sensul in care au spus - dati-ne limitele minime si maxime si apoi analizam noi, ca si primari, impreuna cu Consiliul Local, oportunitatea de a stabili o taxa mai mica sau o taxa mai mare, posibilitatea populatiei de a plati in functie de zona in care locuieste - centrul localitatii, la periferie, daca sunt utilitati sau nu si astfel am ajuns la un punct de vedere comun si am eliminat acea taxa fixa. Am impus doua limite - o limita mai jos decat cea din prezent, o limita superioara fata de cea din prezent, iar fiecare Consiliu Local va stabili pentru anul ce urmeaza nivelul taxelor.
AGERPRES: Din discutiile cu autoritatile locale, va asteptati sa uzeze mai mult de limita superioara sau de cea inferioara?
Darius Valcov: Nu, pentru ca eu am fost si primar si stiu ce se intampla. Si astazi au un anumit procent - 20% - cu care pot sa depaseasca taxele, noi l-am marit la 50%, tot in urma discutiilor cu dumnealor. Ei isi calculeaza foarte echilibrat bugetul si foarte multi dintre ei vor folosi inclusiv acea limita minima pentru ca sunt unele primarii care au ajuns la un nivel de dezvoltare extrem de important, in sensul in care sunt introduse utilitatile in localitate, drumurile sunt reparate. Ce-i mai intereseaza acum - sa atraga populatie si investitori. Nu poti sa atragi populatie si investitori daca nu ai aceste parghii. Aceasta parghie le-am dat-o, de reducere a taxelor si impozitelor, inclusiv locale, ba mai mult, in domeniul agriculturii, pentru utilajele agricole am mers pana la posibilitatea sa mearga la nivelul 0 sa nu se plateasca pentru utilajele agricole din localitatea respectiva aceste taxe, le-am dat posibilitatea, tot la cererea dumnealor, si sa penalizeze intr-un fel ceea ce nu corespunde lucrului pe care ei si-l doresc, un lucru frumos, bine facut, in localitatea lor, adica terenurile neingrijite, cladirile neingrijite, din 2017, tocmai pentru a exista un an, un an si jumatate, ca proprietarii acestor cladiri, acestor terenuri sa poata sa le renoveze, sa-si ingrijeasca terenul, din 2017 primariile vor putea impune taxe mult mai mari, majorate aproape cu 500%, la fel si la terenurile extravilane agricole exista posibilitatea aceasta - daca doi ani de zile terenul nu este lucrat, al treilea an sa se poata impune aceasta taxa.
AGERPRES: Ce date aveti la nivelul MFP, inclusiv de la alte institutii ale statului, despre evaziunea fiscala si locurile de munca la negru si la ce va asteptati dupa ce se vor aplica gradual aceste masuri de relaxare fiscala?
Darius Valcov: Practic datele despre evaziune se impart in doua - pe de o parte este informatia pe care am primit-o cu totii anul acesta de la fostul sef al SRI, care ne spunea ca aceasta a coborat in ultimii ani la un procent 16-17% (din PIB - n.r.), un procent destul de ridicat, pe de alta parte avem datele Eurostatului si ale celor care fac aceste analize, din 2012, unde numai pe componenta TVA-ului avem o evaziune fiscala de aproximativ 44%, vorbim de datele din 2012, este posibil ca acest nivel sa fi coborat undeva la 35-37%. Acel nivel din 2012 era echivalentul a 8,8 miliarde euro. Prin masurile pe care noi le luam, nu numai acestea din Codurile fiscale, pentru ca nu sunt suficiente, ci si prin imbunatatirea activitatii ANAF-ului, prin informatizare, prin dotare, prin noile metode pe care le-am introdus, inclusiv prin loteria bonurilor fiscale, inclusiv prin noua ordonanta privind introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic, obligatorie de anul viitor, noi estimam sa avem o reducere pe aceasta componenta a TVA-ului de 5% anual, echivalenta a unei sume de 900 milioane - un miliard de euro (4-4,5 miliarde lei).
Va dau un exemplu de ce putem ajunge la acest nivel - astazi Bulgaria este la 20%. Noi suntem la 44%, ma rog, in 2012. Norvegia la - la 5%. Eu nu spun ca putem ajunge intr-o zi la 20 sau la 5%, dar in patru ani de zile putem ajunge la un procent de 20%, adica putem recupera an de an, numai din aceasta componenta, un miliard de euro. De cealalta parte, exista o estimare, credem noi destul de corecta, ca 1,1 milioane persoane astazi lucreaza fara forme legale. Din estimarile pe care le-am prezentat prin acest plan de cinci ani de zile, prin aceste masuri, estimam sa scoatem la suprafata sau sa cream noi locuri de munca pentru un numar de 526.000 de oameni, respectiv de contracte. Aceste lucruri trebuie completate cu masurile pe MasterPlanul de transport, prin atragerea de fonduri europene, pentru ca si acolo, in momentul in care incepi 2-3 autostrazi, te astepti sa ai 100.000 sau 200.000 de oameni care trebuie sa lucreze in implementarea acestor proiecte de infrastructura. Tinta noastra foarte clara este de a-i determina pe romanii care astazi sunt in diaspora ca intr-un an, doi, dupa ce vad ca aceste masuri sunt aplicate si se da drumul la investitii, se da drumul la noi lucrari in infrastructura, sa prefere sa se intoarca acasa pe niste salarii nu asa de mari ca in afara, deocamdata, dar sigure, din ce in ce mai mari si cu taxe si cu preturi mult mai mici decat in afara, pentru ca din ce am discutat cu foarte multe patronate, sa stiti ca nici ele nu sunt extrem de incantate de faptul ca trebuie sa puna aceste preturi mari produselor, tocmai pentru ca au acest TVA mare si au spus noi suntem primii interesati cand veti aplica reducerea TVA-ului fie la produsele de baza, fie generalizat, sa venim si noi langa aceasta reducere cu un procent - doua, astfel incat sa se simta bine in buzunarul romanilor aceasta scadere, pentru ca acest lucru ne va ajuta sa producem mult mai mult. Productia mult mai mare nu se poate face decat cu oameni mai multi, nu se poate face decat cu utilaje mai performante, decat multiplicand aceasta viteza de rotatie a banilor.
AGERPRES: Ati declarat la un moment dat, in Parlament, ca sperati ca 2015 sa fie ultimul an cand sunt prelungite niste masuri de austeritate in sectorul bugetar. Pe fondul acestui plan de relaxare fiscala este posibil sa fie in continuare inghetate anumite cheltuieli in sectorul public in 2016?
Darius Valcov: Da, bineinteles. In special, si anul acesta si anul viitor, am inceput si ne vom indrepta spre doua tipuri de cheltuieli. In primul rand vrem sa reducem cheltuielile cu bunurile si serviciile. Si anul acesta este imbucurator chiar in prima luna, comparativ cu prima luna de anul trecut, avem o reducere de 15%. Bineinteles ca probabil nu se va mentine la acest ritm, dar oricum finalul anului ne va prinde mult sub cheltuielile de anul trecut, iat pana la jumatatea acestui an dorim sa introducem un sistem de normativ de cost pentru bunuri si servicii in ceea ce priveste autoritatile publice locale si centrale, astfel incat un produs similar sa coste aproximativ la fel, dar cu o limita maxima, pentru toata lumea. Adica sa nu poti sa cumperi un cartus de imprimanta la un pret dublu daca esti la o primarie de comuna sau daca esti la un minister. Sa avem un pret maxim, se face o licitatie, o cerere de oferta, dar sa nu ai voie depasesti aceste nivele. Acest 'spending review', cum se numeste el, a fost aplicat in mai multe tari. In Italia in primul an de implementare au fost salvate cateva miliarde bune, nu cred ca suntem Italia, dar noua ne ajung cateva sute de milioane bune, numai din aceasta economie.
AGERPRES: Aplicati sistemul din 2016?
Darius Valcov: Din 2016. Pentru anul acesta am aplicat inca prin legea bugetului, neavand proiectul definitivat, am redus efectiv aceste cheltuieli nedandu-le voie sa ajunga la un plafon egal cu cel de anul trecut. Practic le-am impus o reducere cu 5%, doar prin alocarile bugetare, dar in momentul in care va exista si aceasta legislatie, pe baza cererii dumnealor se va face bugetul.
Iar pe partea cealalta, de investitii, dorim ca pana la jumatatea acestui an, atat autoritatile locale cat si centrale sa depuna proiecte prioritare pentru anii urmatori si sa avem un buget si pe 2016 si pe 2017 prezentat. Probabil nu-l vom putea aproba decat pe cel pe 2016 pentru ca astazi Constitutia nu ne permite sa aprobam bugetul multianual, ci doar anual. Sper ca atunci cand va fi schimbata Constitutia sa se introduca si aceasta posibilitate, sa aprobam bugetele pe mai multi ani.
Pentru acest capitol al investitiilor, ne propunem sa avem bugete bazate pe proiecte, adica autoritatea locala sau centrala sa vina sa spuna am studiul de fezabilitate, am proiectul tehnic pentru aceasta lucrare, am nevoie de 30% din ea sa o fac. Nu ai nici studiu, nu ai nici proiect tehnic, inseamna ca nu ai nevoie anul viitor decat pentru studiu.
AGERPRES: Aveti o estimare, fie ea si personala, privind investitiile straine pe care ar putea sa le atraga Romania, pe fondul acestui plan de relaxare fiscala?
Darius Valcov: Cred ca, pe de o parte, actorii principali care sunt in Romania vor fi extrem de incurajati sa isi dezvolte afacerile si, mai mult, cred ca ei isi vor atrage colaboratorii din celelalte tari pentru ca nu poti sa existi astazi, in aceasta economie globala, singur pe lume. Totdeauna ai nevoie de furnizori, totdeauna ai nevoie de distribuitori si asa mai departe. Si daca acest lant afla, sa spunem, povestea Romaniei, pentru ca de la 1 iulie eu spun ca intreg mediul de afaceri va afla
(Luni 02.03.2015 11:19, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Ilie Serbanescu: Romania s-a intors la capitalismul primitiv, cand angajatorul este vataful cu cravasa in mana si angajatul salahorul cu caciula in mana (06.05.2019)
Nu este bine sa pastrati sume mari de bani pe cardul activ (18.01.2019)
Analiza economica: Dupa 3 decenii, uimitoare masuri pro-Romania! (11.01.2019)
Avantajele si dezavantajele introducerii taxei pe lacomie (20.12.2018)
Ce este indicele robor, de ce creste sau scade acesta si cum influenteaza roborul dobanzile la creditele in lei (03.08.2018)
Clientii BCR nu-si vor putea folosi cardurile, in ziua de 1 ianuarie 2018, in intervalul orar 03:30 - 07:30 si 10:00 - 12:00 (30.12.2017)
Proiectul de buget pe 2017: Cel mai bun buget al Romaniei din ultimii 27 de ani (24.01.2017)
Eliminarea a 102 taxe nefiscale va aduce mai multi romani in clasa de mijloc si le va imbunatati viata de zi cu zi (29.11.2016)
Askredit.ro: Platforma revolutionara de microfinantare lansata in Romania (11.11.2016)
Cum sa te feresti de hoti atunci cand scoti bani cu cardul din bancomat (07.09.2016)
Romanii care fac mici afaceri non-agricole la sate pot sa obtina fonduri europene de 50.000 Euro - 200.000 Euro (28.07.2016)
Avem nevoie urgenta de masuri care sa stopeze apocalipsa economiei romanesti (30.06.2016)
Lira sterlina s-a prabusit, Euro scade, pretul aurului este in urcare (25.06.2016)
Brexitul provoaca un urias tsunami financiar (25.06.2016)
Moise Guran a riscat, dar a castigat la bursa 400 de milioane de lei in sapte ani! (02.05.2016)
Cetatenii care contribuie la bugetul de stat au dreptul absolut de a sti cum si pentru ce sunt cheltuiti banii lor (14.12.2015)
Urmeaza o perioada de stabilitate economica (02.12.2015)
Guvernul Ciolos are sansa de a face din Romania tigrul economic al Europei Centrale si de Est (1) (19.11.2015)
Guvernul Ciolos are sansa de a face din Romania tigrul economic al Europei Centrale si de Est (2) (19.11.2015)
Guvernul Ciolos are sansa de a face din Romania tigrul economic al Europei Centrale si de Est (2) (19.11.2015)
 CURS VALUTAR (lei noi)
Marti 09.08.2022
1 EUR -0.11% 4.9210 lei
1 USD +0.32% 4.8330 lei
Toate valutele
Luni 08.08.2022, BNR
Catalog de companii

Adauga o companie
Companii recent adaugate
MOBINA SRL
Slatina, Suceava, Strada Sat Gainesti nr. FN
> Constructii
SPEED TRANSFER SRL
Suceava, Suceava, Strada Stefan Cel Mare nr. 28
> Case de schimb valutar
IMPO CONSTRUCT SRL
Suceava, Suceava, Strada Universitatii nr. 8A
> Arhitectura
Cele mai accesate companii
HEPYTES FARM SRL
Siret, Suceava, Strada Latcu Voda nr. 16A
> Farmacii
MATT TOUR SRL
Sucevita, Suceava, Piata Poiana Marului nr. 367
> Pensiuni
PESOS SRL
Falticeni, Suceava, Strada Maior Ioan nr. 8
> Piese de schimb, accesorii
fhr.ro - Gazduire siteuri
Director Web

Adauga un website
Websiteuri recent adaugate
transport agabaritic
ORIENT Spedition, servicii de transport agabaritic international si intern, transporturi speciale agabaritice si inchirieri macarale auto.
> Servicii
transport agabaritic
Heavy Transports // transport agabaritic international si intern pentru marfuri de mari dimensiuni, transporturi speciale ADR, transporturi agabaritice, inchirieri automacarale pana in 350 tone.
> Servicii
tamplarie pvc Suceava
Ecologic Plast Suceava va ofera tamplarie PVC cu profil SALAMANDER, feronerie ROTO, geam termopan marca Saint-Gobain.
> Constructii
| TOP STELAR | top cele mai votate | top cele mai accesate | siteuri noi | siteuri recomandate | siteuri partenere | A - Z |
Reteaua noastra

© 2002 - 2022 einformatii.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
Pagina generata in 0.1014 sec.
google-analytics.com