Remanierea guvernamentala - al carei termen, 1 septembrie, a fost anuntat de seful statului, Traian Basescu - si motiunea de cenzura - anuntata din timp de opozitie - contureaza debutul celei de-a patra sesiuni parlamentare a legislaturii 2008-2012 si structureaza jocurile politice din legislativ.
Sesiunea parlamentara debuteaza, astfel, cum era de asteptat, continuand eforturile fortelor politice de la putere sau din opozitie de a parasi starea de echilibru precar in care se afla si de a-si delimita, de o maniera clara, pozitiile pe care le ocupa, la nivelul voturilor parlamentarilor, in cadrul legislativului. Este previzionat, din acest punct de vedere, ca presiunea asupra parlamentarilor sa creasca, in perspectiva motiunii de cenzura, nefiind excluse plecari dinspre PD-L spre independenti (cum au fost cazurile democrat-liberalilor Calin Potor sau Georgica Severin) sau dinspre independenti catre PSD sau PNL.
Conform estimarilor PSD, opozitia ar mai avea nevoie de 23 de parlamentari ai arcului guvernamental care sa voteze motiunea de cenzura, conducerea social-democratilor fiind mandatata explicit sa negocieze "individual" cu senatorii si deputatii pro-guvernamentali.
Dubla presiune asupra executivului - remanierea impusa de presedintele Traian Basescu si amenintarea cu motiunea de cenzura - impune conturarea unor politici adecvate din partea partidelor parlamentare, la nivelul grupurilor din Senat si din Camera Deputatilor.
PSD a anuntat ca va depune motiunea de cenzura in momentul propice, respectiv cand exista cea mai mare sansa ca aceasta sa treaca, undeva dupa momentul Congresului - 16 octombrie.
Inceputul sesiunii parlamentare va proiecta, de asemenea, si modul de conlucrare al partidelor din opozitie, PSD si PNL. Cele doua partide vor incerca sa depaseasca situatia paradoxala in care se afla, ele fiind in opozitie fata de PD-L, dar si in opozitie ideologica unul fata de celalalt. Totodata, PSD si PNL vor trebui sa dea, in aceasta sesiune parlamentara, masura intelegerilor care vor interveni intre cele doua partide parlamentare, avand in vedere ca, potrivit recentelor declaratii ale celor doi lideri ai social-democratilor si liberalilor, seful statului risca suspendarea din functie si "intoarcerea la oameni" daca nu va respecta vointa parlamentului.
Lupta dintre putere si opozitie se va da, in plan legislativ, nu numai in ceea ce priveste suprematia in limitele actualei Constitutii, dar si in ce priveste structurarea statului roman in viitoarea Constitutie. Aceasta lupta va fi disputata in Comisia pentru revizuirea Constitutiei, intrata, pana acum, intr-un relativ con de umbra, desi a fost unul dintre varfurile atacurilor politice ale lui Traian Basescu si PD-L. Recent, insa, liberalii au reiterat ideea lor privind modificarea Constitutiei in sensul trecerii la o republica parlamentara, in care presedintele sa fie ales de catre parlament, ei avansand si ideea desfiintarii Curtii Constitutionale si preluarii atributiilor acesteia de catre ICCJ. Pe de alta parte, deputatul PD-L Petru Calian a anuntat ca va depune un amendament de reducere a varstei de vot de la 18 la 16 ani.
Agenda parlamentarilor va mai fi tinuta si de alte legi importante, precum cea a pensionarii, educatiei, salarizarii unice sau legile de punere in aplicare a Codului civil si a Codului penal, precum si la modificarile pe care guvernul intentioneaza sa le aduca la Codul de procedura civila si de procedura penala.
|