Sindicatul format de angajatii Senatului acuza reinvierea practicilor securistice in institutie - Politica - Parlament

einformatii.ro - Infomatii utile
Cauta in : Informatii Utile | Catalog Companii | Acte Necesare | Stiri | Director Web | Pe Web

Stiri in

 Stiri / Politica / Parlament
Sindicatul format de angajatii Senatului acuza reinvierea practicilor securistice in institutie
Sindicatul format de angajatii Senatului acuza reinvierea practicilor securistice in institutie
Mizele si implicatiile conflictului, izbucnit pe fondul reducerilor de personal care se pregatesc in aceasta perioada
ZiuaNews: Serviciul intern de securitate al Senatului, in razboi cu sindicatul angajatilor

ZIUAnews a aflat de la surse parlamentare, dar si din documente obtinute de redactie, dedesubturile unui incredibil razboi care se poarta in aceste zile chiar in inima Senatului Romaniei. Batalia a izbucnit intre sindicatul format de angajatii Parlamentului si Secretariatul General, care cauta sa aduca oamenii la ascultare cu ajutorul unui serviciu intern de securitate. Mizele si implicatiile conflictului, izbucnit pe fondul reducerilor de personal care se pregatesc in aceasta perioada, prezinta o importanta deosebita, mai ales daca luam in calcul luptele pentru putere in contextul carora se desfasoara, dar si teza neverificata, dar foarte vehiculata, potrivit careia multi dintre angajati nu au fost adusi la Parlament pe filiera politica, de diferitele partide, ci au fost inflitrati de serviciile secrete pentru a-i tine sub observatie pe alesi.
Fraiele birocratice ale Senatului se afla actualmente in mainile fostului senator PDL de Arad Ovidiu Marian. Inainte de alegerile din decembrie 2012, el a trecut in barca PNL, dar nu a reusit sa castige un nou mandat de parlamentar, fiind in schimb propulsat, pe filiera liberala, la conducerea Secretariatului General al Senatului. Pozitia este una foarte puternica, Secretariatul General fiind practic "inima" Senatului, locul in care se decide de pilda cum si cui i se impart diferitele privilegii si bunuri, de la simple telefoane la birouri si masini.
Printre departamentele Secretariatului General se numara si asa-numita Directie generala de control, juridic si securitate interna, creata inca din mandatul fostului Secretar General al Senatului, Ion Moraru, devenit intre timp Secretar General al Guvernului, si care il pusese in fruntea serviciului pe Marin Popescu.
Dupa preluarea functiei, Ovidiu Marian a decis sa-l aduca la conducerea Directiei generale de control juridic si securitate interna pe Ioan Calin Stoenescu, al carui adjunct a devenit Karol Adrian Groholschi. Potrivit surselor ZIUAnews, acesta din urma, care a fost "importat" de la Corpul de Control al primului-Ministru, deci tot din zona Guvernului, este insa omul lui Ion Moraru, infiltrat special pentru a-i manipula, supraveghea si "instrui" pe cei doi sefi ai sai. Iar omul de legatura dintre Morar si Groholski este Marin Popescu, care a ajuns, pe urmele sefului sau, de la Senat la Guvern.

Nereguli la Senat

In contextul pregatirilor care se fac in aceasta perioada pentru reducerea personalului de la Senat, tensiunile din cadrul institutiei au atins cote extrem de ridicate, Ovidiu Marian si Directia generala de control juridic si securitate interna intrand intr-un grav conflict cu reprezentantii Sindicatului Functionarilor Publici Parlamentari. Pe fondul acestei batalii, presa a relatat de pilda zilele trecute ca mai multi functionari din Parlament au fost acuzati de superiorii lor ca lipsesc de la munca in zilele in care alesii pleaca in teritoriu. In contextul aceluiasi scandal, s-a pus, in presa, si problema normelor de etica impuse la Senat, una dintre ele fiind astfel formulata incat permite, in anumite conditii, consumul de bauturi alcoolice in sediul institutiei.
Pe masura ce conflictul dintre Secretariatul General al Senatului si Sindicatul Functionarilor Publici Parlamentari se adanceste, acuzatiile devin din ce in ce mai serioase, fiind reclamate, intre altele, practici de tipul "politiei politice" si comiterea unor abuzuri deosebit de grave.
Surse parlamentare l-au acuzat de pilda pe Ovidiu Marian ca i-ar fi amenintat verbal pe unii dintre angajatii Senatului, considerati incomozi. Secretarul General al Senatului a mai fost acuzat ca a angajat ilegal mai multe persoane, care nu au mai fost supuse unui examen sau concurs public, dar si de nepotism, reclamandu-se faptul ca Ioan Calin Stoenescu, aflat la conducerea Directiei generale de control juridic si securitate interna, i-ar fi var. O alta acuzatie adusa lui Ovidiu Marian este aceea ca ar fi "infiintat functia de Director ‘General’ de cabinet, care nu exista in ROF, pentru a-si plati, substantial, din banii publici pe consilierul lui, un individ pe nume Baciu, a carui nevasta a fost ‘importata’ rapid si ea in structura, pe functia de Sef Serviciu Achizitii Publice". Deasemenea, sustin sursele parlamentare citate, "Actele administrative plecate de la biroul sau s-au remarcat prin nelegalitate in forma si pe fond, incepand de la cele mai simple pana la gafa de a convoca Senatul in sesiune extraordinara, ‘uitand’ sa trimita spre publicare in Monitorul Oficial, actul semnat de catre Presedintele Senatului, dupa cum prevede Regulamentul Senatului".
Ele au reclamat, de asemenea, Ordinul nr. 1349/10.06.2013, al Secretarului General al Senatului, care exprima dorinta lui Ovidiu Marian de a modifica Fisele de post ale angajatilor, si care are in anexa o Fisa cadru "in care sunt amalgamate o serie de activitati, interdictii si recomandari preluate anapoda din legi si regulamente". Sursele citate sustin ca modul in care au fost redactate cele doua documente intrate in posesia ZIUAnews "arata o profunda necunoastere a legilor si regulamentelor dupa care functioneaza institutia", si "baga in aceeasi oala" functionarii cu ceilalti angajati ai Senatului, precum electricieni, soferii sau femeile de serviciu.
"A fost instaurata in Senat o atmosfera de provizorat si teroare institutionala"
Una dintre cele mai scandaloase acuzatii la adresa lui Ovidiul Marian este insa aceea ca l-ar utiliza pe Karol Adrian Groholschi pe post de "’anchetator’, chemand angajatii Senatului in biroul lui Ioan Calin Stoenescu, in prezenta acestuia, si recurgand la un soi de interogatorii", in urma carora li se comunica celor vizati ca au fost " anchetati disciplinar" si sanctionati. "A fost astfel instaurata in Senat o atmosfera de provizorat si teroare institutionala", care "afecteaza activitatea intregului corp functionaresc, au aratat sursele parlamentare citate, care au solicitat in mod expres sa li se protejeze anonimatul.
Potrivit acestora, printre cei care au avut probleme cu Ovidiu Marian s-a numarat inclusiv seful Sindicatului Functionarilor Publici Parlamentari, consilierul parlamentar Florin Davidescu. In urma observatiilor sale pe marginea celor doua documente amintite mai sus, "secretarul General al Senatului a avut o criza de isterie dupa tipic, trimitandu-l la o ‘discutie’ cu varul Ioan Calin Stoenescu, in urma careia, conform modus operandi ‘patentata’ de Karol Adrian Groholschi, urma sa fie ‘informat’ ca a fost " cercetat disciplinar" si sanctionat corespunzator".

Nota explicativa data, de seful sindicalistilor, echipei de control a Senatului

In posesia ZIUAnews a intrat si un document datat 5 iulie 2013, oferit sub semnatura de Florin Davidescu echipei de control a Senatului. Nota explicativa cuprinde raspunsurile sefului sindicalistilor din Parlament la intrebarile adresate de echipa de control din cadrul serviciului de control intern ca "urmare a verificarilor efectuate in data de 03.07.2013 privind prezenta la locul de munca":
1. Intrebare: Cunoasteti care este programul de lucru al Senatului? Intre ce ore este fixat acest program?
1. Raspuns: Luni-Joi 08.00-16.30. Vineri 8.00-14.00
2. Intrebare: Ce ati facut in data de 03.07.2013 intre orele 8:00 si 09:00?
2. Raspuns: Am sosit in sediul Senatului in jurul orelor 08.00, mi-am lasat bagajul la sediul Comisiei, dupa care am avut o intalnire, la sediul Sindicatului, in calitatea pe care o am.
3. Intrebare: Ce sarcini ati indeplinit intre aceste ore?
3. Raspuns: IDEM PCT. 2
4. Intrebare: Daca prezenta dumneavoastra nu a fost constatata, conform caror sarcini de serviciu nu ati putut asigura prezenta la locul de munca? Va rugam sa indicati si seful ierarhic care a trasat aceste sarcini sau sa motivati cauza expresa care va ofera un motiv real, in conformitate cu regulamentele interne ale Senatului.
4. Raspuns: Cauza expresa pt. care nu m-am aflat in birou la orele mentionate este calitatea mea de presedinte al Sindicatului Functionarilor Publici Parlamentari din Senatul Romaniei.
5. Intrebare: In data de 03.07.2013 ati beneficiat de repaus legal (concediu medical, concediu de odihna etc.)?
5. Raspuns: Nu
6. Intrebare: Mai aveti ceva de adaugat?
6. Raspuns: Imi place sa cred ca aceasta actiune de verificare nu are legatura cu calitatea mea sindicala si nu reprezinta o constrangere in sensul prevederilor legii dialogului social.

Ordinul nr.1349/10.06.2013
"In temeiul:
- Hotararii Senatului nr.8.2013 privind structura serviciilor Senatului
- Hotararii Biroului Permanent al Senatului nr.14.2013 privind structura organizatorica a serviciilor Senatului.
Avand in vedere:
- Necesitatea intocmirii unor noi Fise de post sau a actualizarii acestor inscrisuri ca urmare a reorganizarilor rezultate prin punerea in aplicare a Hotararii Senatului nr. 8.2013 privind structura serviciilor Senatului si a Hotararii Biroului Permanent al Senatului nr.14.2013 privind structura organizatorica a serviciilor Senatului
- Nevoia de reglementare unitara a activitatilor serviciului Senatului in conformitate cu normele legale ce fac referire la relatiile de munca si controlul intern managerial
In baza prevederilor art. 203 alin (4) din Regulamentul Senatului aprobat prin Hotararea Senatului nr. 28.2005 cu modificarile si completarile ulterioare
Secretarul General al Senatului Romaniei emite prezentul:
Ordin
Art.1 - In vederea abordarii intr-un cadru unitar a activitatii serviciului Senatului, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului inscris, la nivelul serviciilor Senatului. Fisele de post vor fi intocmite de catre sefii ierarhici si vor fi luate la cunostinta de catre ocupantii posturilor in conformitate cu cadrul general al
(Miercuri 10.07.2013 15:03, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Sorin Rosca Stanescu: Cetatenii Romaniei sunt lasati in continuare la discretia unui Guvern tembel (01.09.2020)
Audierea ministrilor propusi pentru Guvernul Orban 2 (16.02.2020)
Guvernul Orban a picat (05.02.2020)
Un proiect finalizat prin efortul comun al parlamentarilor PSD si PNL: Calarasiul de acum 100 de ani (08.12.2018)
Senatorul Serban Nicolae: Legea familiei formata dintre un barbat si o femeie vine de la Dumnezeu (14.09.2018)
Tariceanu: Decizia presedintelui de a o revoca pe Kovesi rezolva prea putine lucruri si lasa multe semne de intrebare (11.07.2018)
Discursul fulminant al senatorului Serban Nicolae la dezbaterea motiunii de cenzura (28.06.2018)
Traian Basescu: Presedintele Romaniei nu-l poate revoca pe primul ministru! (21.05.2018)
Emilia Arcan: Oferta de produse autohtone, in fata dublului standard de calitate si de pret al celor straine (06.05.2018)
Emilia Arcan: Noi, femeile social-democrate, suntem solidare cu Premierul Romaniei! (06.05.2018)
Parlamentul Romaniei a adoptat Declaratia pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Tara Mama (27.03.2018)
Senatoarea Roxana Paturca sustine un proiect de interes national: PODUL PESTE DUNARE CALARASI - SILISTRA! (25.12.2017)
Serban Nicolae demonteaza o ampla actiune de dezinformare si manipulare (01.11.2017)
Clasamentul senatorilor si deputatilor calaraseni, in ordinea performantei (23.09.2017)
Palatul Parlamentului: DIALOGUL PARTIDELOR POLITICE CHINA - TARILE EUROPEI CENTRALE SI DE EST 2017 (14.07.2017)
Andreea Cosma, cea mai sexy deputata din aceasta legislatura, este francofona (09.05.2017)
Un discurs exceptional al senatorului Serban Nicolae in Parlamentul Romaniei, cu prilejul implinirii a 100 de ani de la adoptarea legilor reformatoare ale statului roman: Legea agrara si Legea electorala (04.05.2017)
Georgica Severin este presedinte interimar al Radioului Public pentru o perioada de 6 luni (26.04.2017)
Parlamentul Romaniei a adoptat o importanta Declaratie oficiala, cunoscuta sub numele DECLARATIA TARICEANU (08.03.2017)
Discursul senzational al senatorului Serban Nicolae, liderul Grupului parlamentar PSD din Senat, la dezbaterea motiunii de cenzura (17.02.2017)
 CURS VALUTAR (lei noi)
Duminica 14.08.2022
1 EUR -0.37% 4.8909 lei
1 USD -0.09% 4.7450 lei
Toate valutele
Vineri 12.08.2022, BNR
Catalog de companii

Adauga o companie
Companii recent adaugate
MOBINA SRL
Slatina, Suceava, Strada Sat Gainesti nr. FN
> Constructii
SPEED TRANSFER SRL
Suceava, Suceava, Strada Stefan Cel Mare nr. 28
> Case de schimb valutar
IMPO CONSTRUCT SRL
Suceava, Suceava, Strada Universitatii nr. 8A
> Arhitectura
Cele mai accesate companii
HEPYTES FARM SRL
Siret, Suceava, Strada Latcu Voda nr. 16A
> Farmacii
MATT TOUR SRL
Sucevita, Suceava, Piata Poiana Marului nr. 367
> Pensiuni
BEST BUY SRL
Suceava, Suceava, Calea Unirii nr. 60
> Bauturi
fhr.ro - Gazduire siteuri
Director Web

Adauga un website
Websiteuri recent adaugate
transport agabaritic
ORIENT Spedition, servicii de transport agabaritic international si intern, transporturi speciale agabaritice si inchirieri macarale auto.
> Servicii
transport agabaritic
Heavy Transports // transport agabaritic international si intern pentru marfuri de mari dimensiuni, transporturi speciale ADR, transporturi agabaritice, inchirieri automacarale pana in 350 tone.
> Servicii
tamplarie pvc Suceava
Ecologic Plast Suceava va ofera tamplarie PVC cu profil SALAMANDER, feronerie ROTO, geam termopan marca Saint-Gobain.
> Constructii
| TOP STELAR | top cele mai votate | top cele mai accesate | siteuri noi | siteuri recomandate | siteuri partenere | A - Z |
Reteaua noastra

© 2002 - 2022 einformatii.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
Pagina generata in 0.0832 sec.
google-analytics.com