Senatorul Nicolae Moga, aparatorul Constitutiei Romaniei, propune constituirea unui Grup de Lucru la nivelul Senatului pentru apararea libertatii presei si a jurnalistilor - Politica - Parlament

einformatii.ro - Infomatii utile
Cauta in : Informatii Utile | Catalog Companii | Acte Necesare | Stiri | Director Web | Pe Web

Stiri in

 Stiri / Politica / Parlament
Senatorul Nicolae Moga, aparatorul Constitutiei Romaniei, propune constituirea unui Grup de Lucru la nivelul Senatului pentru apararea libertatii presei si a jurnalistilor
Senatorul Nicolae Moga a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Libertatea presei - drept constitutional fundamental ce se impune a fi respectat. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Demersul meu este determinat de ingrijorarea ca, potrivit ultimelor evenimente, libertatea de expresie si de opinie prin mass-media devin tot mai restranse si mai minoritare in lumea de astazi.
Nu accept si nu voi accepta niciodata incalcarea LEGII FUNDAMENTALE A STATULUI ROMAN - CONSTITUTIA!
Tin sa reiterez Art. 30 din Constitutie, capitolul : Libertatea de exprimare care consfinteste :
(1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisa.
Recunoasterea dreptului jurnalistului de a exprima opinii, fara a fi ingradit de vreo autoritate politica, administrativa, economica sau juridica este o valoare inviolabila si nu suporta ingerinte in campul competentelor sale profesionale.
In prezent asistam la fenomene dramatice care impun o analiza detaliata si masuri urgente.
- Presa scrisa este pe cale de disparitie, fapt ce afecteaza predominant populatia din mediul rural, in special varsta a treia. Publicul urban, tanar pare sa se fi indreptat masiv spre surse alternative de informare, cum ar fi mediile online sau social media.
- Televiziunea publica, TVR, platita din banii contribuabilului roman se afla in imposibilitatea de plata a angajatilor dar si de preluare a transmisiilor internationale de interes : finala la tenis, meciuri importante de handbal, fotbal, etc
- Decizia de evacuare a celor 5 posturi ale trustului INTACT va produce o intrerupere a emisiei acestora (daca va fi pusa in aplicare in termen restrictiv).
- Insolventa atribuita celorlalte posturi (Realitatea, B1, RTV, si alte surse media) ne duc cu gandul la dorinta unora de a exista un post unic sau NICIUNUL !!!!
Aceste semnale de alarma interne se completeaza cu informatiile din plan international. Merita mentionat ultimul raport 2015 al Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor, organizatie neguvernamentala cu sediul la New York) in care se arata ca, Uniunea Europeana (UE) nu raspunde suficient la atacurile contra libertatii presei in interiorul statelor sale membre.
UE ar trebui sa faca mai mult pentru a se asigura ca statele membre apara drepturile jurnalistilor.
In intreaga Uniune Europeana, jurnalistii se confrunta cu amenintari, presiuni si chiar cu o supraveghere care le ameninta sursele si cu violente, precum atacul asupra saptamanalului de satira Charlie Hebdo, comis in ianuarie de jihadisti.
In raport se mentioneaza ca legislatiile media opresive inca sunt in vigoare chiar daca asemenea legi sunt incompatibile cu valorile UE.
Raportul examineaza politicile si institutiile UE si trage concluzii cum ca desi se mentine angajamentul catre libertatea presei, in multe cazuri nu exista mecanisme legislative prin care UE sa poata trage la raspundere statele vinovate atunci cand acestea se afla in contradictie cu Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene.
Daca UE va ramane o autoritate globala in ce priveste libertatea presei, trebuie sa foloseasca toate mijloacele pe care le are la dispozitie pentru a preveni atacuri impotriva jurnalistilor si sa se asigure ca amenintarile la adresa libertatii presei sunt eliminate.
Aceasta este concluzia trasa de Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor in raportul despre libertatea presei.
Pozitia oficialului Uniunii Europene la acest Raport a fost explicita : Noi aparam libertatea presei si promovam aceasta libertate, dar reglementarea domeniului media este, conform tratatelor, rezervat statelor membre.
In acest context, supun atentiei constituirea unui Grup de Lucru la nivelul Senatului care sa evalueze legislatia existenta dar si necesarul reglementativ de adoptat pentru a asigura libertatea deplina a presei, prevenirea atacurilor impotriva jurnalistilor si siguranta ca amenintarile la adresa libertatii presei sunt eliminate.
Este cazul sa acordam atentia cuvenita jurnalistilor onesti din presa. Si fac o exemplificare concreta referindu-ma la cei acreditati la Senat. Pentru informatia corecta, transmisa in timp real, jurnalistii isi petrec 10-12 ore stand in picioare, cu un suc sau 2-3 cafele. Nu-si permit sa piarda timpul la masa pentru a nu pierde stirea. Cu aparatura greoaie tarand-o dupa ei pentru ca redactiile nu au fonduri de investitii pentru tehnica noua.
Ei sunt o ECHIPA " a celor acreditati la Senat-, indiferent de canalul media. Nu se cearta, nu au divergente ci transmit stirea redactata fara nicio constrangere. Comportamentul lor ne poate folosi ca model. Prin conlucrare se pot realiza reglementari moderne, in spiritul apararii valorilor democratice ale unui stat de drept.
(Miercuri 24.02.2016 12:54, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Sorin Rosca Stanescu: Cetatenii Romaniei sunt lasati in continuare la discretia unui Guvern tembel (01.09.2020)
Audierea ministrilor propusi pentru Guvernul Orban 2 (16.02.2020)
Guvernul Orban a picat (05.02.2020)
Un proiect finalizat prin efortul comun al parlamentarilor PSD si PNL: Calarasiul de acum 100 de ani (08.12.2018)
Senatorul Serban Nicolae: Legea familiei formata dintre un barbat si o femeie vine de la Dumnezeu (14.09.2018)
Tariceanu: Decizia presedintelui de a o revoca pe Kovesi rezolva prea putine lucruri si lasa multe semne de intrebare (11.07.2018)
Discursul fulminant al senatorului Serban Nicolae la dezbaterea motiunii de cenzura (28.06.2018)
Traian Basescu: Presedintele Romaniei nu-l poate revoca pe primul ministru! (21.05.2018)
Emilia Arcan: Oferta de produse autohtone, in fata dublului standard de calitate si de pret al celor straine (06.05.2018)
Emilia Arcan: Noi, femeile social-democrate, suntem solidare cu Premierul Romaniei! (06.05.2018)
Parlamentul Romaniei a adoptat Declaratia pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Tara Mama (27.03.2018)
Senatoarea Roxana Paturca sustine un proiect de interes national: PODUL PESTE DUNARE CALARASI - SILISTRA! (25.12.2017)
Serban Nicolae demonteaza o ampla actiune de dezinformare si manipulare (01.11.2017)
Clasamentul senatorilor si deputatilor calaraseni, in ordinea performantei (23.09.2017)
Palatul Parlamentului: DIALOGUL PARTIDELOR POLITICE CHINA - TARILE EUROPEI CENTRALE SI DE EST 2017 (14.07.2017)
Andreea Cosma, cea mai sexy deputata din aceasta legislatura, este francofona (09.05.2017)
Un discurs exceptional al senatorului Serban Nicolae in Parlamentul Romaniei, cu prilejul implinirii a 100 de ani de la adoptarea legilor reformatoare ale statului roman: Legea agrara si Legea electorala (04.05.2017)
Georgica Severin este presedinte interimar al Radioului Public pentru o perioada de 6 luni (26.04.2017)
Parlamentul Romaniei a adoptat o importanta Declaratie oficiala, cunoscuta sub numele DECLARATIA TARICEANU (08.03.2017)
Discursul senzational al senatorului Serban Nicolae, liderul Grupului parlamentar PSD din Senat, la dezbaterea motiunii de cenzura (17.02.2017)
 CURS VALUTAR (lei noi)
Joi 11.08.2022
1 EUR -0.09% 4.9090 lei
1 USD -1.11% 4.7494 lei
Toate valutele
Joi 11.08.2022, BNR
Catalog de companii

Adauga o companie
Companii recent adaugate
MOBINA SRL
Slatina, Suceava, Strada Sat Gainesti nr. FN
> Constructii
SPEED TRANSFER SRL
Suceava, Suceava, Strada Stefan Cel Mare nr. 28
> Case de schimb valutar
IMPO CONSTRUCT SRL
Suceava, Suceava, Strada Universitatii nr. 8A
> Arhitectura
Cele mai accesate companii
HEPYTES FARM SRL
Siret, Suceava, Strada Latcu Voda nr. 16A
> Farmacii
MATT TOUR SRL
Sucevita, Suceava, Piata Poiana Marului nr. 367
> Pensiuni
SPEED TRANSFER SRL
Suceava, Suceava, Strada Stefan Cel Mare nr. 28
> Case de schimb valutar
fhr.ro - Gazduire siteuri
Director Web

Adauga un website
Websiteuri recent adaugate
transport agabaritic
ORIENT Spedition, servicii de transport agabaritic international si intern, transporturi speciale agabaritice si inchirieri macarale auto.
> Servicii
transport agabaritic
Heavy Transports // transport agabaritic international si intern pentru marfuri de mari dimensiuni, transporturi speciale ADR, transporturi agabaritice, inchirieri automacarale pana in 350 tone.
> Servicii
tamplarie pvc Suceava
Ecologic Plast Suceava va ofera tamplarie PVC cu profil SALAMANDER, feronerie ROTO, geam termopan marca Saint-Gobain.
> Constructii
| TOP STELAR | top cele mai votate | top cele mai accesate | siteuri noi | siteuri recomandate | siteuri partenere | A - Z |
Reteaua noastra

© 2002 - 2022 einformatii.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
Pagina generata in 0.0747 sec.
google-analytics.com